Grote zorgen over wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs

22 november 2024 om 09:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

MissieNederland vraagt haar achterban om zich te bezinnen op de consequenties van het wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs, ervoor te bidden en om bezwaar aan te tekenen. Martine Versteeg: ‘Dit wetsvoorstel heeft grote gevolgen en tast de vrijheid van onder meer jeugdverenigingen, kinderclubs en zondagscholen aan.’ 

De oproep van MissieNederland komt naar aanleiding van de internetconsultatie die sinds kort is opengesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), die dit wetsvoorstel ontwikkelde. Met het wetsvoorstel wil minister Paul van het ministerie van OCW kunnen ingrijpen als het in het informeel onderwijs misgaat. Het wetsvoorstel richt zich op plekken buiten het reguliere onderwijs, waarop vorming van kinderen en tieners van 4 tot 18 jaar centraal staat. Dit betekent dat deze wet grote invloed krijgt op veel plekken waar jonge mensen gevormd worden.  

Al het informeel onderwijs geschaad

Martine Versteeg, directeur MissieNederland, zegt: ‘Het wetsvoorstel heeft de intentie om onrecht aan te pakken, omdat er terechte zorgen zijn over sommige vormen van informeel onderwijs waarbij jongeren ondemocratische ideeën aanleren of worden aangezet tot haat en discriminatie. Het is goed dat de overheid in die specifieke gevallen ingrijpt. Maar door dit wetsvoorstel wordt ten onrechte al het informeel onderwijs geschaad, terwijl het grootste deel zich juist inzet voor de bloei van de samenleving - elk op een eigen manier, in de eigen context. Dat zien wij ook bij de honderden kerken, organisaties en christenen die wij als evangelicale koepelorganisatie vertegenwoordigen. Het informeel onderwijs levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Dat moet behouden blijven!’

Argumenten tegen het wetsvoorstel

MissieNederland is al langere tijd, samen met andere christelijke koepelorganisaties, in gesprek met het ministerie van OCW naar aanleiding van de beleidsagenda informeel onderwijs. In een artikel op haar website geeft de organisatie belangrijke redenen waarom het wetsvoorstel niet wenselijk is. Zo ziet de organisatie dat de wet het informeel onderwijs benadert vanuit angst en achterdocht, wat schadelijk is voor de samenleving. Bovendien is het informele karakter van informeel onderwijs juist een kracht. Ten slotte ziet MissieNederland dat dit wetsvoorstel grondrechten, zoals vrijheid om te verenigen en vrijheid van godsdienst, ondergraaft.

Oproep tot actie

MissieNederland gelooft in de kracht van het informeel onderwijs dat op talloze jeugdverenigingen, scoutinggroepen, catechesegroepen en kinderclubs wordt gegeven. Daarom roept de koepelorganisatie - daarbij gesteund door diverse aangesloten organisaties - christenen en niet-christenen op om bezwaar aan te tekenen tegen dit wetsvoorstel.

Deelnemers van MissieNederland zoals Youth for Christ, Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, Unie-ABC, Kerkpunt, Operatie Mobilisatie, Jeugd met een Opdracht, de Passiescholengroep, Evangelisch College, HGJB en Stichting Gave benadrukken de noodzaak hiervan en roepen meer kerken en organisaties op om gebruik te maken van de internetconsultatie. Ook individuen kunnen reageren op de internetconsultatie, maar zij kunnen ook hun bezwaar kenbaar maken via de Petitie tegen de wet Toezicht informeel onderwijs.

Verdere doordenking

MissieNederland wil graag verdere doordenking van dit complexe vraagstuk stimuleren. Daarom organiseert MissieNederland, in samenwerking met Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), Verus en de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) in januari een rondetafelgesprek met diverse politici en aanbieders van informeel onderwijs. Onder meer prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis, gaat hier een bijdrage aan leveren.

***

Zie ook onze pagina over informeel onderwijs, met daarop meer informatie over het onderwerp.