De enorme impact van werken met de lokale kerk

Re-search & Re-act

woensdag 13 december 2023
  • Profielafbeelding van Onno Visser
    Door:
    Onno Visser

Een investering in de lokale kerk, levert het 28-voudige aan welzijn voor de hele gemeenschap op. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Tearfund naar het effect van haar aanpak. Ook andere onderzoeksresultaten zijn opvallend én hoopvol.

Tearfund werkt wereldwijd in landen die direct geconfronteerd worden met (extreme) armoede en dat doet ze zoveel mogelijk via de lokale kerk. Deze aanpak zorgt voor een blijvende verandering in persoonlijke levens én in de hele gemeenschap.

Hoe het werkt

Waar de kerk het als haar roeping ziet om zich in te zetten voor de mensen om haar heen, daar is zij een krachtige motor van verandering. Dat is de overtuiging van waaruit Tearfund werkt en daarom stimuleert zij lokale kerken om zich samen met hun omgeving in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeenschap.

In het kort is dit onze aanpak:

  • Aan de hand van trainingen en Bijbelstudies ontdekken mensen wat hun waarde is en wat hun eigen mogelijkheden en capaciteiten zijn.
  • Samen inventariseren kerk en buurt welke problemen er in de omgeving zijn.
  • Ook kijken ze welke hulpmiddelen er in de buurt al voorhanden zijn.
  • Vervolgens besluiten zij welke resultaten en activiteiten het beste van toepassing zijn om verbetering aan te brengen in hun situatie.

Tot bloei komen

De aanpak zorgt ervoor dat ze met andere ogen naar zichzelf, elkaar en hun omgeving gaan kijken. Ze worden zich bewust van hun rol en mogelijkheden in het brengen van verandering. Het zorgt voor een vernieuwde mindset en tegelijk krijgen mensen door de trainingen ook de vaardigheden en tools om actie te ondernemen. Het is een aanpak die mensen en gemeenschappen in staat stelt om volledig tot bloei te komen en armoede en onrecht samen aan te pakken.

Onderzoek

Tearfund heeft deze aanpak van werken via de lokale kerk laten onderzoeken onder bijna 8.000 mensen in vier verschillende landen: Rwanda, Sierra Leone, Tanzania en Zimbabwe. Het onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke bureau State of Life, specialisten die bekend zijn met het meten van welzijn. Om dit te doen is gebruik gemaakt van de erkende methode WELLBY.

Welzijn bestaat uit een aantal verschillende componenten en aspecten van ons leven, die allemaal met elkaar verbonden zijn en invloed op elkaar hebben. In dit onderzoek is welzijn gemeten door te kijken naar zowel levensvreugde als naar economische, persoonlijke, sociale en spirituele factoren. Er is gekeken naar de verschillen tussen de mensen die actief betrokken waren bij verandering via de kerk en anderen in de wijdere gemeenschap. Ook gemeenschappen waar de aanpak nog niet is uitgevoerd zijn meegenomen in het onderzoek.

Resultaten

De resultaten laten zien dat de levensvreugde significant hoger is bij mensen die deelnamen aan onze projecten.
• In alle landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, zorgde de aanpak voor een verhoogd welzijn, ook op langere termijn.
• Het inkomen van de deelnemers nam toe en zij zijn financieel weerbaarder geworden.
• De deelnemers werden aangemoedigd om meer eigenaarschap te nemen over hun persoonlijke en gemeenschappelijke reis uit armoede. Na verloop van tijd werden de positieve resultaten van de aanpak merkbaar in de gehele gemeenschap, ook bij mensen die niet deelnamen aan de projecten.

Uitgedrukt in financiën

In het onderzoek is met behulp van de WELLBY-methode een geldwaarde gekoppeld aan aspecten die geen marktprijs hebben. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de verbeterde kwaliteit van het leven, toegenomen vertrouwen in buren of een verbeterde natuurlijke omgeving. Deze sociale waarde helpt om de bredere impact te begrijpen en om de niet-tastbare effecten zoals welzijn in cijfers uit te drukken.

Omgerekend van gift naar resultaat blijkt dat bij de aanpak van Tearfund een investering van 1 euro in de lokale kerk ervoor zorgt dat er tijd en middelen in de gemeenschap worden ingezet ter waarde van 7 euro in gezamenlijke projecten. En die gezamenlijke investering levert uiteindelijk 28 keer meer op aan welzijn voor de hele gemeenschap!

Sutarno’s verhaal

Een praktisch voorbeeld van de impact van het werken via de lokale kerk is het verhaal van Sutarno uit Indonesië. Nyamplungsari is een vissersdorpje gelegen aan de Indonesische Javazee met ruim 5.000 inwoners. De leden van de plaatselijke kerk zijn door Tearfund getraind en zetten zich nu in voor hun eigen gemeenschap. Zo organiseren ze ‘verrassingsverbouwingen’. Wanneer een huis een grondige opknapbeurt nodig heeft, verzamelen kerkleden zich en komen ze met kwasten, hamers en bouwmaterialen op ‘visite’. Ze bezochten ook Sutarno. Samen met zijn vrouw en kinderen woonde hij in een schuurtje, zonder isolatie en met grote sleuven tussen de muren en het dak. Het stond op instorten en er was geen geld voor een renovatie. Tot op een goede dag een aantal kerkleden op zijn erf stonden. Sutarno is nog steeds vol verwondering: ‘Ze kwamen met tien man en hebben het grondig aangepakt. Nu staat er een huis met muren van baksteen!’

Lees meer over het onderzoek

Thema: Zie de wereld

Dit artikel hoort bij het thema 'Zie de wereld'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Naar het overzicht