De situatie rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we van de een op de andere dag in een ongekende tijd leven. De gevolgen voor vandaag, morgen én voor de lange termijn zijn nog niet te overzien. Veel zendingsorganisaties uit ons netwerk hebben zich wel voorbereid op bepaalde crisissituaties en hebben vergaande plannen en richtlijnen ontwikkeld. Per scenario is omschreven hoe zij kunnen en willen handelen. Toch hebben ook zij vaak geen rekening gehouden met het scenario waar we ons nu in bevinden. Er zijn ook organisaties die minder ervaring hebben en aan het begin staan van hun beleidsvorming. En wat als je missionair werker bent in het buitenland, maar je niet uitgezonden bent vanuit een organisatie die dit voor je regelt?
Als relatiemanager Kerk & Global missions bij MissieNederland kreeg ik hier uiteraard ook vragen over, wat me in beweging bracht om eens rond te gaan bellen. Hoe denken zendingsorganisaties en experts uit ons netwerk hierover? Zo bekeek ik de richtlijnen van meerdere zendingsorganisaties en legde ik contact met onder andere EZA Verzekeringen en Global Risk Advice. Samen hebben we onderstaande punten benoemd als algemene richtlijnen en vragen waar nu over nagedacht moet worden indien dit nog niet gebeurd is. Deze punten zijn bedoeld voor iedereen die zich op missie in het buitenland bevindt en zich nu afvraagt hoe te handelen, wellicht ter aanvulling op de reeds bestaande richtlijnen van je organisatie.
- Het allerbelangrijkste = heb vertrouwen en bid! God is erbij. En daarnaast ondermijnen angst en stress de fysieke weerstand.
- Volg de aanwijzingen van het RIVM én de overheid van jouw gastland.
- Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd blijft over de ontwikkelingen. Je kunt je hiervoor aanmelden op www.nederlandwereldwijd.nl zodat je updates ontvangt over het coronavirus.
- Zorg dat je de contactgegevens van je organisatie in noodsituaties paraat hebt en de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij hebben over het algemeen goed zicht op (medische) voorzieningen in het land waar je verblijft.
- Heb je in je voortraject van uitzending nagedacht en een plan gemaakt over wat te doen bij een rampscenario en/of persoonlijke gezondheidsproblemen? Zo ja, voer dit plan uit.
- Onderzoek wat de toegevoegde waarde van je aanwezigheid in jouw gastland op dit moment is. Onderzoek dit ook voor je eventuele gezinsleden.
- Wat betekent deze situatie voor jouw missie? Kan je deze voortzetten onder eigen verantwoordelijkheid of die van je zendingsorganisatie dan wel lokale organisatie?
- Val je onder de risicogroep dan is het advies om quarantainemaatregelen te nemen (niet letterlijk quarantaine, maar de principes ervan).
- Moet je binnenkort vliegen, kijk dan nu naar de mogelijkheden om je reis te vervroegen of annuleren aangezien vliegverkeer steeds beperkter wordt.
- Bedenk dat veel landen reageren met een Lock down en onderzoek of je huidige plaats dan een goede plek is om te verblijven (internet, buitenplaats, ziekenhuizen). Zo niet, overweeg terugkeer naar Nederland of een relocatie naar een betere plek in de regio.
- Sla een reële voorraad eten en eventueel drinkwater in om bij een Lock down het enkele dagen vol te houden.
- Controleer je zorgverzekering. Wat is de toegangsprocedure tot medische zorg en wat is in deze situatie wel of niet verzekerd.
- Inventariseer in je omgeving of er medische zorg voorhanden is. De meeste verzekeraars geven wel dekking voor medische evacuatie maar dit moet wel mogelijk zijn. Wanneer grenzen dicht gaan betekent dat ook dat medische evacuatie moeilijk tot onmogelijk wordt.
- Zorg ervoor dat de Nederlandse ambassade en/of het consulaat in jouw regio weet waar je verblijft. Indien deze niet aanwezig zijn, kan je ook contact opnemen met de ambassade of het consulaat van een ander Schengenland.
- Zorg ervoor dat je een netwerk in de regio hebt via bijvoorbeeld sociale media om elkaar op de hoogte te houden van je situatie en samen te bidden.
- Deel je situatie met je thuisfront. Houd hen actief op de hoogte van de ontwikkelingen. Deel je noden en gebedspunten maar ook de eventuele bemoedigingen die je in deze tijden van crisis kunt ervaren.
- Vind je de risico's te hoog, neem dan direct contact op met je zendingsorganisatie of lokale organisatie om terugkeer naar Nederland te bespreken. Heb je geen zendingsorganisatie neem dan contact op met je thuisfront.
Heb ik nog iets gemist? Laat het mij dan gerust weten via jiska@missienederland.nl.
Online meetings rondom global missions
Ben je missionair werker of vanuit een ontwikkelingshulp- en/of zendingsorganisatie betrokken bij dit onderwerp? Dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan onze online Zoom meetings rondom dit onderwerp.