Waardevolle lessen uit Iran

24 januari 2024
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Kijken naar hoe en waar God in deze wereld bezig is, geeft mij hoop en perspectief. Soms houdt het mij ook onverwacht een spiegel voor. Dit is wat ik onlangs leerde van de kerk in Iran.

Afgelopen maand keken we als MissieNederland-team samen naar ‘Sheep among wolves’ (Volume II). Deze indrukwekkende documentaire gaat over de ondergrondse kerk in Iran. Er gebeuren bijzondere dingen in dit land. Eind jaren zeventig leefden er naar schatting ongeveer 500 christenen in Iran. Anno 2023 wordt het aantal christenen op maar liefst tien tot vijftien miljoen geschat! Allemaal verborgen en ondergronds in de haarvaten van de Iraanse samenleving. Te midden van vervolging en jihad beleeft Iran de grootste groei van de kerk ter wereld. God is er op bijzondere wijze aan het werk.

Gericht op Jezus

Wat buitengewoon is aan deze ondergrondse beweging is dat die voornamelijk geleid wordt door vrouwen. En dat in een land waar vrouwen niet als gelijkwaardig worden gezien en vaak worden onderdrukt door mannen. Ongeveer 55% (!) van de gelovigen en leiders in deze beweging is vrouw. Het zijn stuk voor stuk vrouwen die zo geraakt zijn door Jezus dat ze bereid zijn hun leven op te offeren voor de verspreiding van het evangelie. Ik heb vol bewondering gekeken naar hun moed en kracht!

Er is zo’n gerichtheid op Jezus, dat het eigen ‘ik’ wegvalt

Wat ik fascinerend vind, is dat hun leiderschap niet gepaard gaat met een feministische ondertoon, zoals we vaak in het westen zien. Bitterheid en concurrentie spelen geen rol in deze beweging. Er is zo’n gerichtheid op Jezus, dat het eigen ‘ik’ wegvalt. Het doel is zo belangrijk dat gelijkwaardige samenwerking tussen mannen en vrouwen niet alleen noodzakelijk, maar zelfs vanzelfsprekend is. Niemand staat aan de kant.

Geen ruimte voor ongelijkwaardigheid

De houding van deze Iraanse vrouwen is bewonderenswaardig: als ik moet lijden omwille van het evangelie, dan doe ik dat. Moet ik leidinggeven, onderwijzen of profeteren? Moet ik onderdanig zijn, mijn leiderschap of podium opgeven of aan een ander doorgeven? Als dat nodig is om de boodschap van Jezus verder te brengen, dan doe ik dat.

Wat gun ik de kerk in Nederland datzelfde vuur! En ook die enorme bereidheid om met elkaar samen te werken, ongeacht sekse, opleidingsniveau of achtergrond. Om samen eensgezind te getuigen van Hem die het leven in al zijn volheid geeft. De Iraanse kerk illustreert prachtig hoe de kerk volgens mij is bedoeld: als een plaats waar geen ruimte is voor ongelijkwaardigheid. Iedereen is even waardevol en nodig bij het uitvoeren van Gods wereldwijde missie!

Thema: Zie de wereld

Dit artikel hoort bij het thema 'Zie de wereld'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Naar het overzicht

Dit artikel verscheen in ideaz 32. Meer lezen uit ideaz?

Ontdek ideaz

Wellicht vind je dit ook interessant

De vijf ingrediënten van missie

Wat is de missie van de kerk? Wat houdt dat in? Je verlangt mee te doen aan Gods missie, maar hoe doe je dat? Vanuit dez…
Lees verder

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Ga op weg én vorm een liefdevolle eenheid

Als het gaat over het belang van missionair zijn, kun je soms de indruk krijgen dat het op gespannen voet staat met het …
Lees verder