'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of volgende) kerst eens over een andere boeg en ontdek hoe kerst zou zijn voor de ‘minst bereikten’.
Natuurlijk: de situatie is over de hele wereld verschillend. Toen Europa nog niet gekerstend was, waren er ook al kerstbomen en lichtjes. En nu er sprake is van ontkerstening, zie je dat het kerstfeest vooral wordt teruggebracht op gezelligheid en lekker eten. Maar hoe is kerst voor onbereikte volken? Hoe zou het zijn als de engelen daar verschenen met de boodschap van vrede en welbehagen? Besteed ook tijdens kerst aandacht aan de wereldwijde missie. Wij mogen meedoen in het delen van de vrede op aarde.
Vier dat het goede nieuws je heeft bereikt
Met kerst vieren we niet alleen dat Jezus is geboren, maar ook dat dat nieuws ons bereikt heeft. Dank God deze kerst in het bijzonder. Besef dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland kerst vieren. Het is niet vanzelfsprekend dat de kerstnachtdiensten volstromen met duizenden Nederlanders. (Dat ervaren we te midden van de coronacrisis zelf ook weer.)
Verdiep je in andere volken
We kennen de typisch Nederlandse manier van het vieren van kerst. We kennen de Amerikaanse variant vanuit de vele kerstfilms. Maar wordt er ook kerst gevierd in Centraal-Azië? Is er ook een kerstfeest in het voornamelijk hindoeïstische India? Ontdek samen met je jeugdclub hoe andere volken kerst beleven en presenteer dit tijdens een (online) dienst (bijvoorbeeld tijdens advent). Wordt er kerst gevierd? En zijn er al christenen die het kerstfeest vieren? [Wist je bijvoorbeeld dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?] Zien jullie mogelijkheden om het verhaal van Jezus’ komst uit te leggen aan de hand van de kerstgebruiken die er over de hele wereld zijn? Zoek bijvoorbeeld op Wikipedia.
Wist je dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?
Kerstgroet aan je zendingswerkers
Zijn er mensen uit jouw gemeente (of familieleden van gemeenteleden) uitgezonden naar weinig bereikte volken? Stuur hen een leuke kerstgroet. Gemeenteleden kunnen dit persoonlijk doen, maar wellicht is het ook mogelijk om als groep een foto of video te sturen. Afhankelijk van de communicatiemogelijkheden die (gesloten) landen wel of niet bieden, kun je kiezen voor fysieke post of bijvoorbeeld een online videoboodschap.
Thema: Minst bereikte volken
Dit artikel hoort bij het thema 'Minst bereikte volken' van ons netwerk No Choice. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.