Mensen uitnodigen bij de online dienst

Kerkproeverij in coronatijd

20 mei 2020
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe deel je de waarde van de gemeente, als je niet bij elkaar over de vloer komt? In dit artikel delen we tips om online mensen te laten proeven aan de kerk en invulling te geven aan een cultuur van uitnodiging.

De meest simpele manier om anderen uit te nodigen voor je online dienst, is het sturen van het linkje van de livestream naar een groep op Whatsapp of via je Facebookpagina. Ideaal is het echter niet: het is wat onpersoonlijk en je mist ook nog eens de kracht van de gemeenschap. Juist die waarde van de gemeente of het gebrek eraan, wordt nu door veel mensen gevoeld. Bovendien is het proeven aan de kerk niet slechts het proeven aan de liturgie, maar ook aan het gezamenlijk beleven van het leven en geloof. Sommige gemeenten bieden daarom ook nu al online koffiemomenten aan na de viering. Als deze optie er is, is het natuurlijk mooi om daarbij aan te haken. Maar er zijn meer manieren om de ander persoonlijk te betrekken.

Samen kijken via een videoprogramma

Het vereist wat extra moeite, maar je kunt best gemakkelijk gezamenlijk naar de online diensten kijken. Nee, we bedoelen dan niet: tegelijkertijd de viering bekijken, maar echt samen. Je logt gezamenlijk in op een meeting via Zoom, Google Meet, Microsoft Teams of Skype.

Eén persoon opent de dienst op zijn of haar laptop. In het videogesprek gebruik je vervolgens de optie om je scherm te delen. Via het videogesprek kijk je gezamenlijk naar dezelfde uitzending en kun je er met elkaar op reageren. Zegt de spreker iets moois, dan kun je dat prima even hardop benoemen in de groep. Let daarbij wel op wat de stijl is van de bijeenkomst. Spreek daarom met elkaar af hoe jullie het prettig vinden. Roept een lied of hetgeen wat de spreker zegt vragen op bij jou of je gast(en): verzamel deze vragen dan door ze te delen in de chatfunctie. Na afloop van de dienst kun je deze dan gezamenlijk bespreken.

Je kunt het samen kijken op verschillende manieren aanpakken:

  • Je kunt één op één met iemand (je gast) afspreken. Dat maakt het wellicht iets veiliger voor de ander om aan te haken.
  • Je kunt dit met een groepje mensen uit jouw geloofsgemeenschap doen. Zo wordt ook het netwerk van je gast vergroot en ervaart hij of zij meer van de gemeenschap. Ben je aangesloten bij een huisgroep of Bijbelkring? Kijk dan bijvoorbeeld samen met die groep, zodat jouw gast ook kan proeven aan die manier van kerk-zijn.
  • Als jouw gemeente al gewend is om de online diensten via bijvoorbeeld Zoom te beleggen, kun je natuurlijk ook je gasten direct bij deze Zoom-bijeenkomst uitnodigen.

Let op: niet iedere internetverbinding en videokaart kan deze intensieve manier van videoconferencing goed aan. Test dus eerst even of het bij jou werkt.

Samen kijken vanuit huis

Hoewel er natuurlijk nog steeds voorzichtigheid geboden is, is er binnen de huidige regelgeving ook de mogelijkheid om enkele mensen bij je thuis uit te nodigen. Je kunt dan samen de dienst bekijken en er direct met elkaar over doorpraten. Op dit moment geldt het dringende advies van een maximaal aantal van 3 gasten in huis, rekening houdend met 1,5 meter afstand. Overweeg je deze vorm? Bekijk dan ook de richtlijnen die er vanuit jouw gemeente of kerkgenootschap gegeven worden.

Gebruik de uitnodigingskaartjes en -afbeeldingen

In 2020 biedt Kerkproeverij speciale uitnodigingskaartjes aan die je kunt gebruiken om buren, vrienden en familie uit te nodigen. Op de website www.kerkproeverij.nl vind je afbeeldingen die je kunt delen via Whatsapp, Instagram, Facebook en andere kanalen. Deel deze van harte en vul ze bij voorkeur aan met een persoonlijk bericht. De kracht van de uitnodiging zit namelijk in de relatie.

Deel je liever een fysieke uitnodigingskaart uit? Dat kan ook! Ook is er een pdf-bestand te vinden voor kaartjes die je kunt laten drukken in een oplage naar keuze. (Tip: kies voor duurzaam/gerecycled papier.) Dit pdf-bestand kun je zelf gemakkelijk aanvullen met informatie over de viering waarvoor je de ander uitnodigt.

Doe het niet alleen

Ieder jaar met Kerkproeverij wijzen we er weer op: het succes zit in het uitnodigen en niet in het antwoord dat de ander je geeft. Wij hoeven en kunnen een ander niet controleren. Uitnodigen is voldoende. Laat het antwoord over aan God en de ander. Bid dat de ander zich veilig mag voelen om te delen wat hij of zij ervaart. En bid voor jezelf om moed en vertrouwen. Vind je het spannend om uit te nodigen? Deel het! Daar zijn we tenslotte een geloofsgemeenschap voor.

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep ver…
Lees verder

Mensen betrekken bij de gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig …
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder