Het geloofsleven van veel jongeren lijkt soms niet meer dan een smeulend kampvuurtje. Toch kan schijn bedriegen.
Wat kun je als jeugdleider, voorganger, docent of ouder doen om die kleine geloofsvlam aan te wakkeren? Allereerst moeten we de jongeren opzoeken. Dus ga de deur uit van uw veilige kerkgebouw. Stap uit uw comfortzone en leg contact met de tieners in uw buurt. Niet alleen de tien procent van de jongeren die toevallig in uw gebouw komen hebben geloofsvragen, nee, alle tieners hebben die, en u mag ze die vragen stellen!
Kijk eens goed naar uw activiteiten en bekijk wat er valt in de categorie:
• KOMEN, daar waar jongeren naar uw activiteiten toe komen;
• GAAN, daar waar u eropuit gaat om jongeren te ontmoeten;
• ZIJN, misschien wel de spannendste en onbekendste categorie. Bent u daar waar de jongeren zijn en waar ze zichzelf geloofsvragen (laten) stellen?
De volgende zeven sleutels kunnen u in het contact met de jongeren helpen om het sluimerende geloofsvuur aan te wakkeren.
1. Deel uit van wat uzelf ontvangen hebt
U bent de Bijbel die de jongere met wie u optrekt leest. Leef uw geloof, laat zien wat God in uw dagelijks leven betekent en maak de ander hier deelgenoot van. Hoe maakt u uw politieke keuze, hoe reageert u op de tieners bij het voetbalveld en op welke manier praat u over de kerk waar u deel van uit maakt? Onthoud: je kunt jongeren niet verder brengen dan daar waar je zelf bent geweest. Investeer daarom in uw relatie met God en deel uit van wat u ontvangen hebt. Wees vooral uzelf.
2. Ken uw doelgroep en de cultuur
Probeer goed na te denken over wie uw jongeren zijn. In welke dingen zijn ze geïnteresseerd en hoe denken of praten ze over God? Realiseer je dat jullie het allebei over God kunnen hebben, maar toch iets totaal anders kunnen bedoelen! Zoek daarnaast uit welke ‘sleutels’ er in het leven van de jongere of de cultuur zijn om het geloof bespreekbaar of ervaarbaar te maken. Een groot deel van de jongeren gelooft wel degelijk in ‘iets’.
3. Durf het geloof vreemd te laten zijn
Zeiden we net nog dat je de jongerencultuur serieus moet nemen, nu gaan we even aan de andere kant van de boot hangen. Een jongerenwerker vertelde eens: “Als ik het geloof aantrekkelijk wil maken, dan moet ik het vreemd durven laten zijn.” Laat jongeren verstillen en een kaars branden, neem ze mee op pelgrimage naar Taizé, een kloosterweekend of juist een charismatische genezingsdienst.
4. Outreach must whisper secrets
Maak het geloof niet te ‘laagdrempelig’. Laat jongeren kennismaken met de diepgang die het geloof heeft. Durf God mysterieus te laten zijn zowel in Zijn grootheid (heiligheid) als Zijn ‘kleinheid’ (incarnatie). Geef jongeren de ruimte om op hun tempo te ontdekken wie God is. Rituelen en symbolen kunnen hierin heel behulpzaam zijn. Symbolen coderen ideeën en rituelen geven jongeren de kans een concrete geloofsstap te zetten.
5. Wees daar waar de geloofsvragen worden gesteld
Jongeren googelen alles! Bij een gebeurtenis, die vragen over leven en dood naar boven brengt, zullen tieners zeker de waaromvraag stellen. Durft u op dat moment bij ze aan te sluiten door er te zijn? Ze te helpen een antwoord op de waaromvraag te ontdekken? We verzekeren u, die is veel beter dan het antwoord van Google.
6. Sociale gerechtigheid
Doe met uw jongeren mee aan de geldinzamelingactie Serious Request van 3FM of daag ze uit voor een diaconale werkvakantie. In het met elkaar optrekken ontstaat een sterke band die veel ruimte geeft voor vragen en antwoorden. Daarnaast zal de ontmoeting met bijvoorbeeld een weeskind in Afrika of de armoede waarin een gezin in Oost-Europa leeft levensvragen losmaken, die in een sfeer van betrokkenheid met elkaar kunnen worden gedeeld.
7. Het leven zelf
In het alledaagse leven van jongeren liggen de thema’s en vragen voor het oprapen. Juist daar, in het persoonlijk leven, ís God al aanwezig. Tieners ervaren er hoe God in geloof & ongeloof, in hoop & wanhoop en in liefde & liefdeloosheid aanwezig is. Het is aan u om als Woord te midden van hen present te zijn”
Uit ideaz
Dit artikel werd geschreven voor ideaz 2 van 2014, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.