9 apr

zaterdag 9 april 2022

Organisatie: Evangelisch College Locatie: EC-Onderwijscentrum, Anjerstraat 79 te Zwijndrecht Kosten: 35 euro Toelichting:

We leven in een beeldcultuur. Elke dag worden we bestookt met duizenden afbeeldingen, die ons vooral moeten prikkelen tot consumptie. Hoewel de frequentie van afbeeldingen en het doel hiervan typisch is voor deze tijd, spelen beelden al eeuwen een rol, ook in het christendom. In het vroege christendom treffen we vooral beelden aan rondom doop en begrafenis, maar later ook als decoratie van kerkgebouwen, verluchting van handschriften en zelfs als stripverhaal in middeleeuwse prentenbijbels. Daarnaast kennen we natuurlijk de beelden van Bijbelse figuren en heiligen. Ook de protestantse traditie is niet onbekend met Bijbels geïnspireerde kunst, denk aan de schilderijen van Rembrandt van Rijn. Tegelijkertijd is binnen de protestantse traditie altijd een bepaald ongemak geweest met kunst en verbeelding.

Tijdens dit symposium wordt stilgestaan bij het nut, de invloed en het eventuele gevaar van religieuze beelden en afbeeldingen. We beginnen met een verkenning van hoe de Vroege Kerk hiermee omging. Daarna staan we stil bij de invloed van films - met name Jezus-films - en het mogelijke gebruik van beelden en afbeeldingen in kerk en eredienst. Gaat het hier om welkome middelen die ons geloof kunnen verrijken of is er ook een keerzijde? Vormt de beeldcultuur een uitdaging of is er misschien zelfs behoefte aan een nieuwe beeldenstorm?

Op deze dag zullen verschillende sprekers aan het woord komen:

-Dr. F.L. Bakker was tot zijn pensioen universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht (theologie/filosofie en religiewetenschap). Hij deed onderzoek op het gebied van film en zal deze dag richten op de bijdrage van Jezus-films aan het eigen beeld van Jezus bij christenen.

-A. Ouweneel-Tóth is cultuurhistoricus en tentoonstellingsmaker. Tijdens het symposium zal zij aandacht geven aan het gebruik van beelden en afbeeldingen in de kerk en in het bijzonder tijdens de eredienst/liturgie.

-Prof. Dr. M.A. van Milligen is bijzonder hoogleraar Bijbeluitleg Vroege Kerk aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en als senior-onderzoeker aangesloten bij het Centre for the Study of Early Christianity (VU/TiU). Hij zal dit symposium aandacht geven aan het gebruik van beelden, afbeeldingen en symbolen in het vroege christendom.

-Drs. C.N. van der Ziel is oud-Bijbelvertaler (Wycliffe) en theoloog met missiologie als specialisatie. Hij publiceerde diverse boeken en studies, waarvan de meest waardevolle zijn gebundeld in Tegendraads gelezen: Ontmaskering in het voetspoor van Jezus en Paulus (Jongbloed, 2017). Tijdens het symposium hoopt hij de in Tegendraads aangesneden dialoog over Bijbel en beeldgebruik verder uit te werken.

  • 1 nov

    Retraite 'Moderne herders'

    De Wittenberg
  • 2 nov

    Toerustingsdag over trauma

    New Wine, Vrij Zijn, In Christus Heel
  • 3 nov

    Week van gebed voor de onbereikten 3-9 nov

    Meerdere organisaties
  • 5 nov

    Cursus 'Verdiep je Bijbellezen'

    Weet wat je gelooft