13 nov

woensdag 13 november 2024 tot woensdag 13 november 2024

Begin: 19.30 uur (inloop), 20 uur: programma Einde: 22.00 uur Thema: Leer het Nieuwe Testament beter kennen door de bril van Joodse wetenschappers Organisatie: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht Kosten: Gratis, wel aanmelden vooraf E-mailadres: tstam@bijbelgenootschap.nl Toelichting:

De Amerikaanse topwetenschapper Amy-Jill Levine komt op uitnodiging van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap naar Nederland. Over de Joodse achtergrond van het Nieuwe Testament geeft zij op 13 november ‘s middags een seminar voor theologen en ‘s avonds deze publiekslezing.

Jezus was Joods en veel schrijvers van het Nieuwe Testament waren Jood. Wil je het Nieuwe Testament beter begrijpen, dan kan dat niet zonder je te verdiepen in de Joodse context ervan. Ontdek in een avondvullend programma meer over de waarde van het Nieuwe Testament door op zoek te gaan naar de Joodse wortels van de Bijbel. Sprekers zijn onder andere prof. dr. Amy-Jill Levine (hoogleraar Nieuwe Testament en Joodse studies aan de Vanderbilt University en een van de twee redacteuren van het NTJT*), dr. Eewout Klootwijk (predikant en medewerker Kerk en Israël bij de Protestantse Kerk) en dr. Tineke de Lange (beleidsmedewerker Katholieke raad voor het Jodendom). 

*Op 13 november verschijnt Het Nieuwe Testament met Joodse Toelichtingen (NTJT). Tijdens de avond zal het NTJT overhandigd worden aan Mgr. Woorts, referent van de Nederlandse bisschoppen voor Kerk en Jodendom. Het NTJT is een studiebijbel van het Nieuwe Testament: een vertaling van het Jewish Annotated New Testament, een Engelstalig standaardwerk dat zich bewezen heeft in het buitenland. Het bevat toelichtingen van 80 Joodse deskundigen bij de Nieuwtestamentische boeken en 50 essays. Besproken worden o.a. Joodse gebruiken en rituelen, Joodse reacties op Jezus en Maria, en voor Joden gevoelige teksten uit het Nieuwe Testament. Aan de Nederlandse editie zijn essays toegevoegd over de Joods-christelijke dialoog in Nederland en in Vlaanderen en over Luther en de Joden.

Het NTJT stimuleert de dialoog tussen christenen en joden en draagt bij aan wederzijds begrip in een tijd van groeiend antisemitisme. Het NTJT is voor€ 65 te bestellen in de NBG-webshop.

  • 29 okt

    Individueel begeleide stilteretraite voor crossculturele werkers

    Interserve
  • 1 nov

    Retraite 'Moderne herders'

    De Wittenberg
  • 2 nov

    Toerustingsdag over trauma

    New Wine, Vrij Zijn, In Christus Heel
  • 3 nov

    Week van gebed voor de onbereikten 3-9 nov

    Meerdere organisaties