8 nov

vrijdag 8 november 2024 tot vrijdag 8 november 2024

Begin: 15 uur Einde: 17 uur Thema: De Psalmen christologisch en psychologisch lezen en toepassen Organisatie: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap Locatie: Koptisch-Orthodoxe kerk, Mosstraat 2, Amsterdam-Noord Kosten: Gratis E-mailadres: psiebe@bijbelgenootschap.nl Toelichting:

Voor de sterk groeiende Orthodoxe kerken publiceert het NBG een nieuwe psalmvertaling: De Psalmen van de Vroege Kerk. Dit wordt op 8 november gevierd met een minisymposium in Amsterdam, met medewerking van Mattias Rouw, Marten van Willigen en Paul van Geest.

Ook Michael Bakker spreekt, Orthodox priester en rector van het St. Irenaeus Orthodox Theologisch Instituut. Hij is betrokken bij de vertaling. ‘In navolging van de Emmaüsgangers lazen de eerste christenen in het Oude Testament en vooral ook in de Psalmen allerlei verwijzingen naar Christus’, aldus Bakker. ‘Ook gingen zij bidden met de psalmen. Zij lazen de psalmen niet alleen letterlijk, maar ook symbolisch: letterlijke vijanden werden beschouwd als de geestelijke demonen die de mens belagen. Deze gebedstraditie leidde tot diepe psychologische inzichten in de ziel; de zogenaamde “woestijnvaders” uit de vierde eeuw staan daar bekend om. De psychiater C.G. Jung liet in 1932 in zijn boek Die Beziehungen der Psychotherapie zur Seelsorge het verband zien tussen die oude inzichten en de moderne psychologie.’

In de Orthodoxe kerken is de christologisch en psychologische manier van Bijbellezen uit de vroege kerk bewaard gebleven. Tijdens het symposium gaan de sprekers in op vragen als: Wat is het bijzondere van deze psalmen? Wat gebeurt er als je Christus herkent in de psalmen – de ‘christologische’ manier van lezen? En kun je, in navolging van de woestijnvaders, de psalmen psychologisch lezen? De toegang tot het symposium is vrij, na aanmelding via bijbelgenootschap.nl/psalmen-van-de-vroege-kerk.

De Psalmen van de Vroege Kerk is een psalmvertaling vanuit het Grieks, en is voor € 24,95 te koop in de boekhandel en in de NBG-webshop.

  • 29 okt

    Individueel begeleide stilteretraite voor crossculturele werkers

    Interserve
  • 1 nov

    Retraite 'Moderne herders'

    De Wittenberg
  • 2 nov

    Toerustingsdag over trauma

    New Wine, Vrij Zijn, In Christus Heel
  • 3 nov

    Week van gebed voor de onbereikten 3-9 nov

    Meerdere organisaties