19 sep.

donderdag 19 september 2024 tot donderdag 14 november 2024

Begin: 19:30 uur Einde: 22:00 uur Thema: verspreid over 5 avonden met iedere avond een ander thema: pastoraat en hulpverlening, depressiviteit, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving, kinder- en jeugd problematiek Organisatie: De Hoop ggz Locatie: De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes Kosten: € 245,- (inclusief al het cursusmateriaal waaronder een syllabus en het 'Handboek Pastoraat' E-mailadres: s.schuil@vriendenvandehoop.nl Toelichting:

Hoe help je mensen met psychische problemen?

In de pastorale praktijk van de kerkelijke gemeente kom je mensen tegen met depressiviteit, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornissen. Hoe kun je hen het beste helpen? Tijdens de cursus op vijf donderdagavonden, geven professionals van De Hoop ggz onderwijs en praktische handvatten.

Tijdens de cursus leer je over psychiatrische ziektebeelden en krijg je lessen mee in het praktisch omgaan met psychiatrische problemen. Pastoraat verlenen doet ook wat met jezelf; je bent geen neutrale toeschouwer. Je eigen persoon en karakter spelen een rol. Hoe ga je om met je eigen betrokkenheid en bezorgdheid, als het gaat om de pastorale zorg voor mensen in je eigen gemeente? En wanneer kun je iemand beter doorverwijzen naar een reguliere ggz-instelling?
“De uitleg en kenmerken bij verschillende ziektebeelden waren een eyeopener voor mij. Het is goed om te weten waar je op moet letten en hoe je iemand verder kunt helpen”, vertelt een deelnemer.

De cursus is erg geschikt voor mensen met een pastorale taak in de kerkelijke gemeente, zoals pastoraal werkers, ambtsdragers, geestelijk verzorgers, mantelzorgers en predikanten/voorgangers.

  • 30 jul.

    Individueel begeleide stilteretraite voor crossculturele werkers

    Interserve
  • 3 aug.

    Gave-jongerenkampen 2024

    Stichting Gave
  • 17 aug.

    Graceland Festival - Alle pioniers verzamelen

    Protestantse Kerk Nederland
  • 30 aug.

    Cycle for Hope: MTB Challenge

    Vrienden van De Hoop