# 1.16 - Jeugdwerk in coronatijd 2

Shownotes bij de INNOV8-podcast

18 december 2020
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Hoe houd je als kerk de verbinding met de jongeren en gezinnen in je gemeente? Van voorgangers en predikanten uit het MissieNederland-netwerk horen we veel zorgen over het verliezen van de connectie met jongeren en gezinnen. Hoe kunnen we de verbinding behouden in een tijd waarin de zondagse ontmoeting niet meer een verbindende factor is?

Gasten: Gert Schouten en Pieter Both

Meer over deze aflevering

Deze aflevering is de tweede podcast in een tweeluik over het vormgeven van jeugdwerk in coronatijd. In deze podcast kijken we naar het andere aspect van jeugdwerk in een gemeente: hoe zorgen we voor verbinding tussen de jongeren, het jeugdwerk en de geloofsgemeenschap? 

Beluister de eerste podcast hier

Over de gasten

Pieter Both is voorganger in de Hervormde gemeente De Regenboog in Harderwijk.

Gert Schouten is verbindend specialist bij Jong Protestant, jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om goed jeugdwerk vorm te geven in coronatijd? Hieronder delen we een aantal tips uit het MissieNederland netwerk:

  • Beluister de INNOV8-podcast over de principes van Growing Young. Denk na hoe je in deze tijd die karaktereigenschappen van een gemeente waar jongeren toe aangetrokken voelen kunt versterken. 
  • MissieNederland verzameldetips van jeugdwerk professionals uit het INNOV8-netwerk, hoe je in deze tijd kunt werken aan de karaktereigenschappen van een geloofsgemeenschap waar jongeren toe aangetrokken voelen.
  • In de podcast werd het onderzoek van Barna genoemd. In het filmpje die ze hierover delen vind je waardevolle tips over hoe je in jouw online viering beter rekening kunt houden met jongeren en gezinnen. 
  • Bekijk het concept #durfte; ontmoetingen gericht op interesse inplaats van leeftijd. Een mooi middel om generaties met elkaar in contact te brenengen. 
  • Het Evangelisch Werkverband ontwikkelde het concept Huiskerk. Materiaal wat geschikt is voor gezinnen, stellen en singels. om allen te doen of samen met de ander. 
  • Jong Protestant ontwikkelde op basis van de adviezen van de RIVM een jeugdwerkprotocol. Een helder overzicht van wat wel en niet mogelijk is. 
  • Youth for Christ heeft een Routekaart ontwikkeld, met tips en handvatten om jeugdwerk vorm te geven in deze tijd. 
  • Jeugdwerkorganisaties uit ons netwerk bieden ook tal van (online) jeugdwerkmateriaal aan dat geschikt is voor deze coronatijd. Bekijk ons overzicht 'Waar een netwerk sterk in is' voor een overzicht van kinder- en tienermateriaal
  • Opwekking.Youth ging in november live via YouTube in gesprek over jeugdwerk in coronatijd. Bekijk de de opnames en laat je inspireren. 
  • SAY, Salvation Army Youth, de jeugdwerkorganisatie van het Leger des Heils, organiseerde in december een webinar over het vormgeven van jeugdwerk in coronatijd. Hierin sprak onze relatiemanager Martine Versteeg over het waarom en hoe van jeugdwerk in deze tijd. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder