Het wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs schiet zijn doel voorbij

Hoogleraren belichten het wetsvoorstel vanuit meerdere invalshoeken

6 februari 2025 om 09:00
  • Profielafbeelding van Saskia de Graaf - Bakker
    Door:
    Saskia de Graaf - Bakker

‘Het informeel onderwijs is voor heel veel kinderen en jongeren in Nederland een essentieel onderdeel van hun identiteitsvorming. Zij leren daar te wortelen in de eigen traditie. Ook leren zij open en respectvol met beide benen in de samenleving te staan’, zo stelde Martine Versteeg, directeur MissieNederland, onlangs in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek over het wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs.

Tijdens dit rondetafelgesprek benadrukte Martine Versteeg de intrinsieke waarde van informeel onderwijs. Dit belangrijke gesprek werd op 27 januari jl. door CIO, MissieNederland, Verus en VGS georganiseerd. Martine concludeerde: ‘Met dit wetsvoorstel wordt het jeugdwerk ten onrechte onder een juridisch vergrootglas gelegd.’  

Vanuit diverse vakgebieden

Het rondetafelgesprek werd georganiseerd om op een constructieve manier vanuit diverse vakgebieden na te denken over het wetsvoorstel. Er waren vier hoogleraren aanwezig op uitnodiging van het CDA, de ChristenUnie en SGP. Daarnaast waren er een groot aantal bestuurders, beleidsmakers, journalisten, Tweede Kamerleden (van CDA, ChristenUnie, DENK, NSC en SGP) en andere belangstellenden aanwezig.

Radicalisering en extremisme

Hoogleraren Beatrice de Graaf, Paul Frissen, Sophie van Bijsterveld en Renée van Schoonhoven concludeerden dat het wetsvoorstel zijn doel voorbijschiet. Het is natuurlijk nodig dat daar waar radicalisering in informeel onderwijs de kop opsteekt er wordt ingegrepen. Radicalisering en extremisme rukken op, juist ook onder kinderen en jongeren. Voorbeelden hiervan zijn: jihadistische radicalisering, rechtsextremisme en potentieel gewelddadige vormen van haatzaaien.

20250127-Verus-TK-Rondetafel-LR-vierhooglerarenjpg

Dreiging

Hoogleraar Beatrice de Graaf benoemde dat het niet zo is dat het formele en het informele onderwijs haarden van radicalisering zijn. Tegelijkertijd wees ze erop op dat ook niet kan worden gezegd dat het niet in het informele onderwijs voorkomt, aangezien deze dreiging overal te zien is waar kinderen samenkomen.

Hoofdboodschap

De hoofdboodschap van de hoogleraren was dan ook dat het belangrijk is dat de overheid zich richt op broedplaatsen van radicalisering en niet meteen het hele informele onderwijs in het verdachtenbankje zet. Beatrice de Graaf gaf daarbij aan dat niet de onderwijsinspectie, maar de Raad voor de Kinderbescherming de aangewezen organisatie zou zijn om radicalisering in het informeel onderwijs aan de kaak te stellen.

Vertrouwen

CIO, VGS, Verus en MissieNederland benadrukten voor de aanwezige politici, journalisten en betrokkenen uit het werkveld dat het informeel onderwijs gebaat is bij vertrouwen en dat het alle steun verdient. Van wantrouwen mag geen sprake zijn als het gaat om deze belangrijke plekken waar kinderen, jongeren en hun netwerk worden gevormd en waar aan een inclusieve samenleving wordt gebouwd.

Wetsvoorstel moet van tafel

Wat de organiserende organisaties betreft, moet dit huidige wetsvoorstel van tafel. Niet alleen vanwege het ongrondwettelijke karakter, maar bovenal omdat het informeel onderwijs onmisbaar is voor de identiteitsvorming van jonge generaties.  

Petitie

De dag erna, op dinsdag 28 januari, werd door diverse christelijke jeugdwerkorganisaties, onder leiding van het IKC, een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Ruim 57.000 burgers ondertekenden de petitie en protesteerden op deze manier tegen het wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs. MissieNederland was hierbij als belangstellende organisatie aanwezig, om de jeugdwerkorganisaties te steunen. Naast het IKC boden ook de Islamitische Stichting Nederland (ISN) en de Chinees-Aziatische weekendscholen petities aan tegen dit wetsvoorstel. 

Hoe verder? 

MissieNederland zal het proces rond dit wetsvoorstel actief blijven volgen. We hebben hierover regelmatig contact met politici in Den Haag en met partnerorganisaties. Zo willen we de belangen van onze deelnemende kerken, organisaties en individuele deelnemers op een goede manier onder de aandacht brengen van beleidsmakers en politici. We houden onze deelnemers middels onze website en social media hierover op de hoogte.

Meer informatie:

·       Dossier wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs 

·       Artikel ND 

·       Artikel RD

 

 

 

Meer nieuws van MissieNederland

Brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

CIO, MissieNederland, Verus en VGS schreven een brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.…
Lees verder

Terugblik In Vrijheid Verbonden 2025

Zo’n driehonderd belangstellenden, waaronder HKH Prinses Beatrix, woonden op maandagavond 27 januari 2025 de jaarl…
Lees verder

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder