Toekomst MissieNederland een terugkoppeling

Terugkoppeling enquêteresultaten en gesprek

1 oktober 2024 om 16:40
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Begin september 2024 stelde MissieNederland de vraag naar de toekomst van de organisatie als evangelische alliantie.  Dat gebeurde in een bijeenkomt met vertegenwoordigers uit de breedte van de evangelische beweging in Nederland, een beweging die MissieNederland als koepelorganisatie wil dienen.

De bijeenkomst werd voorafgegaan door een enquête onder mensen, kerken en organisaties die zich verbonden weten met de evangelische beweging. De resulatten werd besproken met de aanwezigen. Zo werd gezamenlijk gepeild in hoeverre er behoefte is en toekomst is voor MissieNederland.

 Uit de enquête bleek dat de behoefte naar een evangelische alliantie in Nederland breed gevoeld wordt (95%). Ook in het gesprek met de aanwezigen op de bijeenkomst werd aangedrongen op het versterken en verder uitbouwen van de inzette koers als evangelische alliantie. In dit artikel delen we met u de resultaten van het gesprek en de enquête.

Aanleiding voor de enquête en gesprek

MissieNederland kampt al een aantal jaar met afnemend draagvlak. In 2023 heeft het bestuur opdracht gegeven voor het vormen van een nieuwe meerjarenstrategie. Een herijking van visie en missie was nodig.  Eind 2023 is ervoor gekozen MissieNederland weer opnieuw en sterker te profileren en te positioneren als evangelische alliantie verbonden aan de Wereld Evangelische Alliantie. Hier werd door de deelnemers en achterban positief op gereageerd, wat ook resulteerde in een voorzichtige groei van de financiën. Implementatie van de nieuwe koers kost tijd en de financiële groei is nu nog onvoldoende om jaren van teruglopende steun te ondervangen. Daarom is opnieuw gezocht naar het gesprek, via een enquête en een fysieke ontmoeting met sleutelfiguren. Dit is de aanleiding geweest om de enquête en het gesprek te initiëren: kan MissieNederland doorgaan? Is er voldoende steun voor de visie en bereidheid om daar ook financieel aan bij te dragen?

De nieuwe koers

De herijking van MissieNederland als evangelische alliantie was het resultaat van een diepgaande bezinning op de historische, internationale en contextuele waarde van MissieNederland als evangelische alliantie.  

Historische waarde

Evangelische Alliantie (EA) is het oudste oecumenisch verband in de geschiedenis, ontstaan in 1846 vanuit het verlangen een eenheid te vormen rondom de kern van het evangelie (vandaar de naam evangelische alliantie), om in een tijd van veel conflicten en kerkscheuringen de focus te houden op de missionaire opdracht. Deze kern die kerken en denominaties overstijgt is geborgd in de grondbeginselen van MissieNederland, die alle deelnemers moeten ondertekenen.

Internationale waarde

De Wereld Evangelische Alliantie (WEA) is een van de drie organen (naast de Wereld Raad van Kerken en het Vaticaan) die christenen vertegenwoordigt. De WEA bestaat uit 143 nationale evangelische allianties, waarvan MissieNederland er een is. Deze nationale allianties vertegenwoordigen samen 600 miljoenen evangelicale christenen en binden hen samen met als doel om als eenheid krachtig getuigen van Jezus Christus in deze wereld.

Contextuele waarde

In de huidige context van Nederland zien we versnippering, verdeeldheid, polarisatie en secularisatie, ook in de kerken. Daarom is de focus van de geschiedenis van de EA nog steeds actueel en wenselijk: eenheid zoeken rondom de kern van evangelie in het belang van Gods missie. Kernwoorden hierbij zijn: verbinden, versterken en vertegenwoordigen. De alliantie is immers ook  een gezamenlijke stem in het publieke domein, bij overheden en andere koepelorganisaties.

MissieNederland heeft de missie herijkt naar de volgende missie omschrijving: “Vanuit passie voor Gods missie, de evangelische beweging in Nederland verbinden, versterken en vertegenwoordigen.” In de enquête en het gesprek werd deze koers besproken.

Respondenten

De enquête is door 309 respondenten ingevuld. Van deze 309 respondenten was 46% geen deelnemer van MissieNederland. Er waren 211 individuen, 73 organisaties en 25 kerken die de enquête invulden.

grafiek deelnemers en respondenten

We waren verrast door de hoeveelheid respons op de enquête. Zowel de hoeveelheid respondenten als de goede verdeling tussen al betrokken deelnemers en niet betrokken mensen. Dit maakt dat enquête bruikbaar om goede conclusies te kunnen trekken.

Taken van een evangelische alliantie

In de enquête werd ook gevraagd naar welke kerntaken van een evangelische alliantie de respondenten belangrijk vonden. In de enquête werd een samenvatting gegeven van kerntaken van nationale evangelische allianties. Hierbij was de vraag welke taken de respondent als belangrijkste acht. Er kon worden gekozen uit de volgende kerntaken:

  • Mede organiseren van de Week van gebed voor eenheid
  • Het samenbrengen van deelnemers (individuen, kerken en organisaties) om van elkaar te leren.
  • Het faciliteren en stimuleren van werkgroepen vanuit deelnemers, gericht op de opbouw van de missionaire kerk*
  • Het faciliteren en stimuleren van initiatieven gericht op het welzijn van de evangelische beweging **
  • Het faciliteren en stimuleren van initiatieven om maatschappelijk en politieke betrokkenheid bij christenen te stimuleren.
  • De verbinding tussen nationale en internationale werkgroepen en initiatieven bevorderen.
  • Belangrijke internationale ontwikkelingen en onderzoeken bij onze deelnemers onder de aandacht brengen.
  • Een gezamenlijke evangelicale stem laten klinken in het publiek domein en bij overheidsorganen en het opkomen voor de belangen van evangelicale christenen***
  • Het uitbrengen van een magazine (ideaz) rondom actuele ontwikkelingen in de evangelische beweging.
  • Het delen van nieuws en initiatieven uit de alliantie in de vorm van nieuwsbrieven.
  • Ik vind dat MissieNederland geen enkele van deze activiteiten moet oppakken.

 grafiek kerntaken gespecificeerd

Gemiddeld werden de volgende activiteiten het meest gekozen door de respondenten:

  1. Het samenbrengen van deelnemers (individuen, kerken en organisaties) om van elkaar te leren. – 241 keer gekozen
  2. Mede organiseren van de Week van gebed voor eenheid – 220 keer gekozen
  3. Een gezamenlijke evangelicale stem laten klinken in het publiek domein en bij overheidsorganen en het opkomen voor de belangen van evangelicale christenen – 217 keer gekozen
  4. Het faciliteren en stimuleren van werkgroepen vanuit deelnemers, gericht op de opbouw van de missionaire kerk – 210 keer gekozen.

Behoefte aan een evangelische alliantie in Nederland

Ook werd gevraagd of er een behoefte is aan een evangelische alliantie in Nederland. Hierop antwoordde respondenten:

  • Ja, ik vind het onmisbaar – 91 keer gekozen
  • Ja, ik denk het wel – 94 keer gekozen
  • Ja op zich wel, voor de (beperkte) kerntaken die ik eerder in de enquête aangevinkte – 112 keer gekozen
  • Nee, ik vind een evangelische alliantie niet nodig – 15 keer gekozen.

In het onderstaande grafiek zijn de keuzes verder gespecificeerd per doelgroep.

behoefte ea gespecificeerd

Het meest gekozen antwoord gaf aanleiding om te kijken naar welke kerntaken deze respondenten hadden gekozen. Hierin was er weinig verschil met de gemiddelde gekozen kerntaken, behalve dat het vormen van een gezamenlijke evangelicale stem in de publieke ruimte een plek naar boven verschoof bij deze respondenten.

grafiek behoefte ea gemiddeld

Conclusie

Een overtuigende meerderheid van de respondenten heeft behoefte aan aan een evangelische alliantie in Nederland. In het gesprek op 16 september met een veertigtal sleutelfiguren uit de evangelische beweging werden de enquêteresultaten herkend. Naast aanmoediging om de ingezette koers voort te zetten, werd ook diverse vragen en aandachtspunten benoemd. Er is vraag naar beter onderscheid tussen de verschillende doelgroepen en te kijken naar ‘shared services’ die passen bij de doelstellingen van de organisatie, waardoor aansluiting ook aantrekkelijk wordt. Ook wordt de borging van de EZA (Evangelische Zendingsalliantie Alliantie) in het geheel van de missie en visie gewaardeerd, maar is een meer expliciete plek daarbinnen wenselijk.

Als bestuur en directie blijven we bouwen aan een veerkrachtige evangelische alliantie in Nederland. We hebben uw steun nodig: ideeën zijn welkom. Daarnaast is financiële steun onontbeerlijk.