Nieuwe directeur Wereld Evangelische Alliantie kantoor in Genève

11 september 2024 om 09:41
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Op 1 september begon Prof. Dr. Janet Epp Buckingham, voormalig directeur van Global Advocacy afdeling van de Wereld Evangelische Alliantie, in haar nieuwe functie als directeur van het kantoor van de World Evangelical Alliance (WEA) in Genève, waar ze de WEA zal vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Buckingham zal haar pleidooi namens de wereldwijde achterban van de WEA voortzetten, met een focus op mensenrechten.

Buckingham, een gerespecteerde wetenschapper uit Ottawa, Canada, diende als directeur Global Advocacy van de WEA van juli 2021 tot augustus 2024. Ze doceerde eerder politieke studies aan Trinity Western University (TWU) en leidde het Laurentian Leadership Centre in Ottawa van 2006 tot 2022. Buckingham heeft veel gepubliceerd over godsdienstvrijheid in Canada en internationaal. Voor haar tijd bij TWU werkte ze bij de Evangelical Fellowship of Canada, een lidorganisatie van de WEA, als algemeen juridisch adviseur en later als directeur Wetgeving en Publiek Beleid. Daarnaast is ze hoofdredacteur van het International Journal for Religious Freedom, uitgegeven door het International Institute of Religious Freedom (IIRF) van de WEA.

“We zijn verheugd dat Janet leiding gaat geven aan ons kantoor in Genève. Haar expertise en passie voor belangenbehartiging zullen de impact van de WEA bij de Verenigde Naties aanzienlijk vergroten,” zei Goodwill Shana, uitvoerend voorzitter en voorzitter van de International Council.

Gaetan Roy, de permanente vertegenwoordiger van de WEA bij de VN in Genève, merkte op: “De aanstelling van Janet is cruciaal voor onze veelzijdige belangenbehartiging bij de VN in Genève. Met haar uitgebreide ervaring in het aanpakken van mensenrechtenschendingen en het verdedigen van godsdienstvrijheid versterkt ze de missie van ons kantoor om onze evangelische achterban, die wereldwijd voor groeiende uitdagingen staat, te ondersteunen.”

Reflecterend op haar nieuwe rol zei Buckingham: “Tijdens mijn tijd als directeur Global Advocacy heb ik uit eerste hand gezien hoe belangrijk ons werk bij de VN in Genève is. Onze achterban hecht veel waarde aan mensenrechten, met name godsdienstvrijheid. Het is een eer om voort te bouwen op het uitstekende werk van Michael Mutzner en Wissam al-Saliby, en de stemmen van de wereldwijde evangelische christelijke gemeenschap te versterken.”

Het WEA-kantoor in Genève, opgericht in 2012, fungeert als een verbindingspunt voor de wereldwijde achterban van de WEA, waardoor regionale en nationale evangelische allianties kunnen deelnemen aan en vertegenwoordigd worden bij de Verenigde Naties. Het kantoor richt zich op pleitbezorging voor rechtvaardigheid en mensenrechten, met speciale aandacht voor de Mensenrechtenraad. Een van de belangrijkste aandachtsgebieden is de Universele Periodieke Doorlichting (UPR), een mechanisme dat de mensenrechtenrapporten van VN-lidstaten monitort en beoordeelt.

Buckingham benadrukte verder de samenwerkingsgerichte aanpak van de WEA door te zeggen: “We werken nauw samen met nationale allianties die de specifieke kwesties in hun landen begrijpen. Een recent voorbeeld is onze gezamenlijke UPR-indiening met de Korean Evangelical Fellowship voor Noord-Korea, waarin de ontvoering en detentie van Zuid-Koreaanse christenen door de Noord-Koreaanse autoriteiten werd benadrukt.” Deze indiening, beschikbaar op de website van de WEA, tilt nationale belangenbehartiging naar een mondiaal niveau.

De WEA, opgericht in 1846, vertegenwoordigt meer dan 600 miljoen evangelicale christenen in 143 nationale allianties, waarvan MissieNederland de Nederlandse evangelische alliantie is. Het verenigt evangelischen wereldwijd voor gebed, missie en mensenrechtenpleitbezorging. Bezoek worldea.org voor meer informatie.