Laatste keer Gave-jongerenkampen in Lunteren

Stichting Gave

15 juli 2024 om 14:00
  • Profielafbeelding van Stichting Gave
    Door:
    Stichting Gave

Komende zomer is allerlaatste keer dat de Gave-jongerenkampen in Lunteren worden gehouden. Sinds 2003 was de groepsaccommodatie De Wildwal op de Veluwe de vaste ontmoetingsplek voor vele Nederlandse en vluchtelingenjongeren.

De zomerkampen van Stichting Gave zorgen elk jaar voor veel plezier en ontspanning voor zowel Nederlandse als vluchtelingenjongeren. Daarnaast leggen ze ook een stevige basis voor duurzame interculturele vriendschappen. En behalve een flinke portie sport en spel is er ook aandacht voor het christelijke geloof. Dagelijks wordt in kleine groepen de Bijbel geopend en hierover met elkaar doorgesproken.

Vluchtelingenjongeren hebben het niet gemakkelijk in Nederland, zeker in het huidige politieke klimaat. Velen hebben alles achtergelaten op zoek naar veiligheid, zoals de twintigjarige Mohammad: “Ik ben alleen hier in Nederland gekomen, mijn ouders, broertje en zussen zijn nog in Syrië." Vorig jaar kwam hij voor het eerst naar het jongerenkamp. Daar voelde hij zich een week lang even niet alleen. "Familie is alles voor ons. Het voelde zo goed om contact te hebben: samen te sporten, te lezen, eten en drinken. Het was fijn om hier samen te zijn als een gezin; we waren als één grote familie.”

Grote belangstelling

De allereerste Gave-jongerenkampen werden in 1997 gehouden. De belangstelling hiervoor is sindsdien onverminderd groot. Het aantal kampweken is inmiddels gegroeid naar drie met twee verschillende leeftijdsgroepen per week en de maximale leeftijd van de deelnemers is verlengd tot dertig jaar.

De zomerkampen zijn dit jaar van 5 t/m 24 augustus. Inmiddels hebben al bijna 250 jongeren zich hiervoor aangemeld. Net als voorgaande jaren zijn er ook nu al groepen met wachtlijsten, terwijl er ook nog een paar vrije plekken zijn, met name in de leeftijdscategorie 13-16 en 17-23 jaar. En er worden nog een enkele leiders gezocht.

Deze zomer zal dus afscheid worden genomen van De Wildwal op de Veluwe. Maar het betekent niet het einde van de Gave-jongerenkampen, verzekert kampcoördinator Karlijn Beens. "We hebben gelukkig twee andere locaties gevonden!" De precieze plaatsen worden later bekendgemaakt. Wel kan ze alvast vertellen dat deze in de provincie Utrecht zijn, waardoor na 22 jaar de provincie Gelderland als vertrouwde kamplocatie wordt verlaten.

Lees verder