Noodoproep: het werk wordt ernstig bedreigd

Operatie Mobilisatie

12 juli 2024 om 14:00
  • Profielafbeelding van Operatie Mobilisatie
    Door:
    Operatie Mobilisatie

“In 2023 was ik een aantal maanden afhankelijk van extra voedselsteun.” Aan het woord is Gisele van OM Brazilië. Zij draagt de zorg voor 70 OM’ers die binnen en buiten Brazilië het Evangelie verspreiden.

Gisele is van cruciaal belang voor het bereiken van onbereikte volken in een enorm groot gebied. “Na een paar maanden voedselsteun kon ik mezelf gelukkig weer even redden. Tot afgelopen maart. Toen kwam als donderslag bij heldere hemel de boodschap van de Braziliaanse kerk die mij heeft uitgezonden; ‘Wij kunnen jou niet meer kunnen ondersteunen.’” Nog even en Gisele moet haar levensbelangrijke werk neerleggen. En ook OM Nederland kampt met groot dilemma. Wat is er aan de hand? 

Het dilemma

Om te beginnen met het goede nieuws: steeds grotere aantallen volgelingen van Jezus hebben interesse om mee te doen in de verspreiding van het Evangelie. De interesse van Nederlandse christenen om voor korte of langere tijd op missie naar het buitenland te gaan is groot. Ook tijdens de Pinksterconferentie werden we overweldigd door de grote interesse en aanvragen voor oriëntatiegesprekken. Het team van OM Nederland heeft de handen meer dan vol aan het opvolgen van alle aanvragen.

Een goede zaak, want er zijn nog veel meer mensen nodig. Er is meer werk dan ooit en er zijn meer kansen om het Evangelie te delen dan ooit.

Wat is dan het zorgelijke nieuws? De verspreiding van het Evangelie wordt steeds meer belemmerd door een tekort aan middelen. Mensen zoals Gisele, die zich dagelijks trouw inzetten, breken hun hoofd over de vraag hoe ze hun missie kunnen voortzetten. Ook OM Nederland staat vanwege achterblijvende inkomsten voor beslissingen die we niet willen nemen. We kunnen het werk toch niet laten liggen?

Wat is er aan de hand?

Vrijwel alle landen ter wereld zijn de afgelopen jaren getroffen door inflatie. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne joegen de prijzen op, maand in, maand uit. Nederland werd in 2022 getroffen door een recordinflatie van 11,6%. In tientallen andere landen lagen die percentages nog veel hoger. Vaak waren dit de landen met de zwakste economieën. Waar de mensen al vóór deze inflatie zich zorgen maakten om hun dagelijkse voedsel.

De inflatie treft ook veel OM’ers die zich wereldwijd inzetten voor de verspreiding van het Evangelie. De maandelijkse steun, die voorheen net voldoende was om rond te komen, kan voor hen de gestegen kosten niet meer dekken. Kerkgenootschappen komen zelf steeds moeilijker rond en zeggen noodgedwongen hun ondersteuning op van de mensen die zij zelf hebben uitgezonden. 

Deze combinatie van factoren trof ook Gisele uit Brazilië. De situatie drijft haar en andere Evangelieverspreiders richting het randje van de wanhoop. Hun focus verplaatst ongewild van Evangelieverspreiding naar bestaanszekerheid. Het zou zo anders moeten zijn.

Lees verder