Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt ook in Nederland tot verdeeldheid. Demontraties vinden plaats in steden en ook christenen uiten soms harde woorden naar elkaar. Jurjen ten Brinke: 'Zelfs mijn zoontje wordt er op school in Amsterdam op bevraagd.' Hij schreef er een column over:
In de podcast ‘Deze week’ heb ik benadrukt dat ik natuurlijk pro-Israël ben in de zin van: het Joodse volk is mijn oudere broer, waar ik me toe te verhouden heb, zonder dat ik alles goedkeur. Ik ben pro-christen-Palestijnen omdat ze m’n broers en zussen in het geloof zijn. Ik ben sowieso pro-Palestijnse-en-Joodse-burgers omdat ze mens zijn, zoals ik.
En ik heb me ook nog te verhouden tot Hamas. Wat mij betreft: vijanden, maar ja, Jezus bad voor zijn vijanden. En Hij had ze lief. Tegelijk is de Bijbel klip en klaar: bestrijd het kwaad; reken af met onrecht. Dat kan door ertegen te vechten. En (daarnaast) door kwaad te overwinnen door het goede te doen.
'Voor' of 'tegen'... het is te gemakkelijk.
Van ‘t weekend viel het kwartje opeens. Hoe vaak komen mensen bij Jezus met zo’n ‘voor of tegen / ja of nee’-vraag?
- Moeten we de keizer belasting betalen of niet? ‘Geef de keizer wat van hem is en geef God wat van God is.’
- De vrouw die overspel pleegde wordt bij Jezus gebracht. Moet ze gestenigd worden? ‘Nou, wie zonder zonde is mag de eerste steen gooien.’
- Is het geoorloofd om op de sabbath iemand te genezen, ja of nee? ‘Als een schaap in een put valt op sabbath, haal je ‘m er dan uit? De mens is er niet voor de sabbath, de sabbath is er voor de mens.’
- Bereik ik de hemel als ik me aan de geboden houdt? ‘Verkoop alles wat je hebt en volg Mij.’
- ’Geloof je dat Ik je zieke zoon kan genezen?’ “Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.” En Jezus geneest.
Telkens weer wijst Jezus een andere weg. Het is geen 'ja', geen 'nee'; geen 'voor' of 'tegen', maar een trigger waardoor jij en ik aan het denken wordt gezet. En daarom: neem je plek in. Bid. Laat je niet verleiden tot voor of tegen of ‘zo zit het’. Doe niet mee aan polarisatie. Zoek de ander op, want ontmoeting komt voor standpunt.
Thema: Verdraag de spanning
Over Jurjen ten Brinke
Jurjen ten Brinke is voorganger van multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam. Daarnaast werkt hij als presentator bij de EO en is hij als ambassadeur betrokken bij Tearfund.
Over bovenstaande foto schrijft Jurjen het volgende: 'Dit plaatje is van een paar jaar geleden: Israël, samen met de Palestijnse chauffeurs van onze bus tijdens een EO-ledenreis. De geplande reis van volgende maand gaat niet door, dus ik ging door m’n foto’s van vorige keer en kwam deze weer tegen.'