Vaderdag zonder (eigen) kinderen

20 juni 2022
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Een beetje spannend vond hij het wel, Lukas. Samen met de andere kinderen in de kerk moest hij afstappen op alle mannen die tijdens de kerkdienst aanwezig waren. In zijn hand had hij een kei. Net daarvoor, bij de kinderdienst, hadden hij en zijn vriendjes die geschilderd en er ‘Je bent een kei’ op gezet.

Aanvankelijk dacht ik: ‘Ah, wat leuk, ze hebben iets gemaakt voor hun vaders.’ Maar nadat er al enkele stenen waren uitgedeeld, liep Lukas op mij af met het volgende exemplaar. Het overrompelde me een beetje, maar raakte me ten positieve. ‘Wow, ook ik word gezien als een vaderfiguur. Ook ik krijg een cadeautje op vaderdag.’ Een prachtig gebaar.

 Ik waardeer het meestal wel, als er op vaderdag en moederdag ook even aandacht is voor mensen die (ongewenst) kinderloos zijn. Of voor degenen die juist een vader of moeder missen. Tegelijkertijd vermijd ik ook graag het gevoel of de gedachte (bij anderen) dat ik ‘zielig zou zijn’. Het is belangrijk om soms de pijn te erkennen en te benoemen wat confronterend kan zijn. Maar daarnaast mag er gerust ook gevierd worden wat er wel is. Hoe bijzonder de rol van een vader of moeder kan zijn. Niet alleen voor kleine kinderen, maar in alle leeftijdsgroepen.

De gebeurtenis tijdens deze dienst op vaderdag zet me aan het denken. Ik ervaar het als een prachtige herinnering aan dat ik helemaal bij de familie hoor die kerk heet. Dat ik ook een rol heb als een ‘soort vader’ richting de kinderen in de kerk. En dat dat juist gewaardeerd wordt! Soms is het een beetje zoeken – zo nu en dan afgeschrikt door alle horrorverhalen over kindermisbruik in de kerk – naar hoe je je als volwassen single man van 32 verhoudt tot de kinderen in de kerk. Maar ik vind het belangrijk om hen werkelijk te zien, te laten merken dat ze erbij horen. Het stellen van een vraag (over hun Duplo-bouwwerk of wat ze beleefd hebben). Even een box of high-five te geven als ze binnenkomen bij een bijeenkomst van de kerk. Het zijn korte momenten van connectie waarmee ik kan laten zien dat ik hen waardeer.

Terug naar het vaderdagcadeau. Hoe langer ik erover nadenk, hoe genialer ik het vind. Het voelt inclusief. Jonge generaties voorop zetten in de kerk betekent niet dat je singles en mensen zonder (eigen) kinderen vergeet. Het betekent dat je gezamenlijk een missie hebt om de volgende generaties in verbinding te brengen. Met Jezus en met zíjn kerk.

Thema: Samen opvoeden

Dit artikel hoort bij het thema 'Samen opvoeden'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Meer blogs en columns

Zo blij als een kind

‘Weet je wat ik zo grappig vond net? Ik denk dat jullie het niet hoorden? Toen die honderd kinderen vooraan stonde…
Lees verder

Diepgaande gesprekken en verbondenheid

Op dinsdagochtend 7 november 2023, kwamen Third Culture Kids (TCKs), medewerkers van zendingsorganisaties en ouders van …
Lees verder

Samen Jong draagt al één jaar bij aan het brengen van leven

Samen Jong bestaat deze week één jaar. Een jubileum en écht een reden voor een feestje. Waar eerst …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland