Bemoediging voor zorgverleners en ondernemers

Digitale ontmoetingen om voor elkaar te zorgen

13 maart 2020
  • Profielafbeelding van Jan Wolsheimer
    Door:
    Jan Wolsheimer

Gisteren was ik aanwezig bij een overleg waar het gehalte leiders van organisaties en kerken vrij hoog was. Om 15.00 uur zou de vergadering starten maar al om 15.15 uur stoven diverse mensen weg om events of diensten te annuleren. De overheid had zojuist aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 man niet meer door mochten gaan. Voor de één een simpel telefoontje, voor de ander het overhoop halen van een hele organisatie. In de uren die volgden zag ik mijn doorgaans volle agenda leeglopen. Praktische alle bijeenkomsten en vergaderingen voor de komende twee á drie weken werden geannuleerd. 

De hele dag rinkelde de telefoon en werd er van alles bedacht om de kerken in Nederland zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens deze crisis. Toen ik ’s-avonds laat wat tot rust was gekomen en in een lege woonkamer wat zat te mijmeren besefte ik dat er ook een mooie kant zit aan al die vrijgekomen agenda’s. Even alle gekte (die ook de christelijke wereld domineert) opzij schuiven en wat meer reflecteren, achterstallig werk wegwerken of juist rustig vooruitkijken. Met een beetje goede wil kan dat ook een zegen zijn.

Een zuster uit de gemeente tikte me even digitaal op de vingers toen ze opmerkte dat dat misschien voor mij gold, maar dat er veel ondernemers zijn die met angst en beven naar hun ineens lege agenda staren. Geen werk is geen geld. Goed punt en ik besloot via social media een link te verspreiden voor ondernemers in mijn regio om vandaag om 12.00 uur digitaal bij elkaar te komen om te horen hoe ondernemers deze ingrijpende maatregelen ervaren en of er misschien accuut geholpen moest worden.

Hoewel we maar met drie mensen waren (het was echt een snelle actie) hadden we een goed gesprek over onze zorgen, verstandige handelen en vertrouwen. ZOOM blijkt een geweldige tool te zijn voor georganiseerde, digitale bijeenkomsten met een moderator. even aandacht voor elkaar, de problemen benoemen en luisteren of er actie ondernomen moet worden. Zo ver was het gelukkig nog niet, maar als deze maatregelen langer gaan duren dan zullen een aantal doelgroepen te maken krijgen met grote financiële problemen. En dat is nog maar één doelgroep!

...even aandacht voor elkaar, de problemen benoemen en luisteren of er actie ondernomen moet worden

Want wat te denken van zorgpersoneel? Mijn vrouw werkt in de zorg en haar collega’s uit Brabant zijn uitgeroosterd, uit een rooster wat toch al nauwelijks goed te vullen was. De werkdruk voor zorgpersoneel gaat dus flink toenemen. Zou jij in je kerk een ZOOM-bijeenkomst kunnen beleggen om deze mensen een hart onder de riem te steken en met en voor hen te bidden? Even een (digitaal) luisterend oor is soms al genoeg om weer moed te vatten om verder te gaan. Je kunt vast zelf nog wel een aantal groepen verzinnen die je zou kunnen dienen met een digitale bijeenkomst.

Maar ook als digitaal niet past, dan is het goed om naar elkaar om te zien en elkaar even te bemoedigen. Want wie zich blootstelt aan het vele nieuws, de karrevrachten vol specialisten en de duizenden meningen wordt onrustig. En onrust in tijden van crisis is geen prettig gevoel. Laten we in vertrouwen op onze Heer doen wat nodig én mogelijk is om verbonden te blijven met elkaar.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland