Voor het Bijbels wegen van standpunten is er vaak verschil van mening over welke Bijbelteksten meegenomen moeten worden in die weging. In die discussie wordt al te gemakkelijk over het verschil van mening heen gestapt en wordt de ander op basis van het meningsverschil al te gemakkelijk gediskwalificeerd. Binnen de christelijke traditie is echter ruimte voor dialoog op basis van de Bijbel, stelt Maarten Verkerk.
'Sinds kort kennen we een nieuw begrip: alternatieve feiten. Ook in de gereformeerde gezindte komen veel alternatieve feiten voor. Ik geef één voorbeeld van een dossier dat ik goed ken.
Het boek Zonen & dochters profeteren en het deputatenrapport M/V en ambt stellen op basis van exegese dat de zogenaamde zwijgteksten niet doorslaggevend zijn. Sommige scribenten zijn het hier niet mee eens en menen dat de teksten van Paulus ‘buitenspel’ worden gezet en ‘het Woord’ niet blijft staan (en vergelijkbare formuleringen). Wat is er aan de hand? Als eerste, er is verschil van mening over de interpretatie van deze teksten: de context, de betekenis van de Griekse woorden en de toepassing voor vandaag. Ook is er verschil welke teksten wel en geen rol spelen. Daar hoeven we niet van wakker te liggen. Dat gebeurt vaak in de gereformeerde traditie. Er is maar één weg om verder te komen: een respectvolle dialoog.
Maar deze dialoog wordt vaak nauwelijks gevoerd. Het verschil van mening wordt op een ‘hoger niveau’ geduid. Er wordt een oordeel gegeven over de opponent: iemand die een opvatting van Paulus buitenspel zet. Tegelijkertijd wordt deze gediskwalificeerd: iemand die het Woord niet laat staan mag volgens onze regels niet aan het gesprek deelnemen. De duiding op ‘hoger niveau’ creëert alternatieve feiten die een eigen leven gaan leiden. Ze zijn desastreus: ze zaaien wantrouwen en oogsten verdeeldheid. In feite zijn ze een greep naar de macht: uit angst, onkunde, onvermogen of wat dan ook.
Discussies over onderwerpen als m/v en ambt, homoseksualiteit, schepping en evolutie, en de Gereformeerde Theologische Universiteit zijn lastig. Het is verdrietig dat alternatieve feiten zo gemakkelijk een rol spelen. Van alle partijen wordt gevraagd de ander maximaal recht te doen. Dat vraagt een luisterhouding. En als ik dat schrijf ga ik twijfelen aan mezelf: is deze column een feit, een alternatief feit, of een alternatief feit over een alternatief feit?'
Thema: Oriëntatie op gelijkwaardig leiderschap
Dit artikel hoort bij het thema 'oriëntatie op gelijkwaardig leiderschap'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.
Over Maarten Verkerk
Maarten Verkerk is onder meer bijzonder hoogleraar filosofie aan de TU Eindhoven en de Universiteit Maastricht.
Over Man, vrouw, kerk
Dit artikel verscheen eerder op de website van de werkgroep Man, vrouw, kerk. Dit is een interkerkelijke groep van gereformeerde christenen die kerken en geïnteresseerden dienen in de bezinning over de vragen rond ‘man, vrouw, ambt’. Dit artikel verscheen eerder in magazine OnderWeg.