“We willen graag onderzoeken hoe je twintigers bij de kerk kunt betrekken, want daar is nog niet zoveel over gedaan.” Twee studenten kijken me verwachtingsvol aan. “Dat is heel interessant,” reageer ik, “want twintigers zijn echt een hot topic, er is juist een heleboel onderzoek over ze gedaan, maar nog lang niet alle invalshoeken zijn bekeken.”
Ik vertel ze over de onderzoeken die ik heb begeleid of gelezen: ze gaan over twintigers in de grote stad én op het platteland, over post-adolescenten in een christelijk gereformeerde en een gereformeerd vrijgemaakte gemeente, over de behoeften van jonge vrouwen én die van jonge mannen met betrekken tot hun geloofsontwikkeling.
Wat mij het meest is bijgebleven uit al die onderzoeken is dat veel jongeren die in de kerk zijn opgegroeid echt wel geloven, maar zich vooral afvragen hoe dat geloof relevant kan zijn voor hun leven van alledag. Dat willen ze dan vooral uitzoeken met leeftijdgenoten met wie ze een relatie hebben. Hier liggen tegelijk twee forse knelpunten: kerken blijken vaak meer een plek te zijn waar activiteiten georganiseerd worden, dan echte gemeenschappen. En kerken helpen jongeren niet altijd om het geloof relevant te maken voor hun dagelijks leven. Daar ligt mijns inziens een grote uitdaging. Zeker omdat het niet zo makkelijk is als het klinkt.
Tijdens Re-search & Re-act wordt een aantal van deze onderzoeken gepresenteerd. Ik ben benieuwd welke punten anderen eruit halen en vooral hoe we hier in de kerk mee aan de slag kunnen.