Salomo’s grote kennis over de natuur zal zeker hebben bijgedragen aan zijn wijsheid. De natuur weerspiegelt de wijsheid en creativiteit van onze Schepper. Over Salomo lezen we dat hij 3.000 spreuken en 1.005 liederen dichtte over “allerlei soorten planten, van de ceder op de Libanon tot de majoraan die uit de muur groeit, en over de lopende dieren, de vogels, de kruipende dieren en de vissen” (1 Koningen 5 vers 12,13).
Geen insect die het lust
Gek genoeg komen wij steeds verder van de natuur af te staan. We vervreemden ervan. Voedsel kopen we anoniem (en soms onherkenbaar) in de supermarkt, de tuin leggen we vol met tegels. Met potten met mooie uitheemse planten, dat wel. Maar ja, geen Nederlandse insect die dat lust. De laatste vijftig jaar neemt de diversiteit in de natuur in rap tempo af. Per dag sterven vijftig soorten planten en dieren uit, dat is twee per uur.
Mislopen
Dit komt omdat we de natuur niet meer kennen. En dat is jammer, om twee redenen. Ten eerste wil je dat wat je niet kent, ook niet behouden. Wanneer je ergens de waarde van inziet, zet je je er voor in, houd je er rekening mee. Ten tweede lopen we daardoor ook een stuk kennis over God mis. In de schepping zien we de hand van de Maker, zijn creativiteit en grootheid. Salomo kan ons inspireren, net als David, die om zich heen keek, diep onder de indruk raakte en dichtte: “Heer, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde!”